← back to projects

Akropolis building and urban proposal

Località - Location: Vilnius - Lithuania
Committente - Client: UAB Akropolis
Fase - Phase: Competition | honourable mention
Superficie - Area: 38.500 sqm
Anno - Year: 2007
Team: Modostudio in partnership with Peak.lt

Il concorso prevede la proposta di un masterplan in un'area centrale della città di Vilnius, oltre e più specificatamente la progettazione di un edificio ad uffici per la società Akropolis, posizionato proprio sul fronte principale di un centro commerciale. Il masterplan prevede la realizzazione di una serie di torri ad uso ufficio ed abitazione, oltre ad edifici contenenti servizi e commerciale, al fine di creare una centralità urbana necessaria in questa parte di città, i cui bordi sono definiti dal fiume Neris, da un parco urbano e da strade ad alto traffico. La sede della società Akropolis è progettata con un attenzione al suo contesto. Un volume sospeso e trasparente, al di sotto del quale viene previsto l'ingresso al centro commerciale, ospita uffici. Una serie di volumi di maglia romboidale, in cui sono collocate aree di rappresentanza e pubbliche, penetrano o sostengono il volume principale creando una composizione di grande effetto.

The competition was held in order to find a urban development proposal in a central area of Vilnius city and an architectural design solution for the akropolis company office building located just in front of a shopping mall in the same area. The masterplan proposal aims to generate a urban node in a particular area defined by the Neris river, by a public parck and by high-speed roads, through the design of several housing and office towers and other buildings hosting public services. The design of the Akropolis building take in consideration the surrounding. A floating glass volume, just in front of the shopping mall, hosts the company offices. Smaller boxes, made with a particular structural texture, host public and representative functions like entrances, conference rooms, bar, restaurants. The smaller boxes, connected with the main glass volume, create and original architectural composition.